MOTNJE DIHANJA V SPANJU

Klinične raziskave kažejo, da je sindrom obstruktivne apneje med spanjem eden od pogostejših vzrokov za motnje spanja.  Sindrom obstruktivne apneje med spanjem (Obstructive Sleep Apnoea Sindrome - OSAS) je klinično stanje s številnimi epizodami prekinitev dihanja med spanjem. Prizadene okrog 2-4% odrasle populacije, predvsem moške v starosti 40-50 let. Povzroča jih mehanska oviranost zgornjih dihalnih poti, ki omeji ali prepreči dotok zraka v pljuča, kadar pacient počiva, kar pa povzroči zmanjšanje vsebnosti kisika v krvi.

Pacient ima  simptome kot so smrčanje, prenehanje dihanja med spanjem, dušenje in posledično hlastanje za zrakom, potenje ter pogosto odvajanje vode tekom noči. Ker vsak tak dogodek pacienta lahko zbudi ali zdrami, to lahko privede do številnih zapletov kot so nespokojno površno spanje, ki osebi onemogoča, da bi se naspala, težko prebujanje zaradi pomanjkanja visoko kakovostnega spanca, dremanje že v dopoldanskem času, glavobol, razdražljivost ter prekomerna zaspanost čez dan in nezmožnost normalnega delovanja doma, na delovnem mestu in v prostem času.

Če se bolnik ne zdravi, to pomeni povečano tveganje  za visok krvni tlak, motnje srčnega ritma, srčno popuščanje, kronične pljučne bolezni, srčni infarkt in možgansko kap. Diagnosticiranje spalne apneje, iskanje temeljnega vzroka in določitev metode terapije zahteva strokovnjaka. Vzroke, ki so lahko skriti ali latentni, ugotovi zdravnik z analizo pacientovih vzorcev spanja.

Naše rešitve
Imamo vodilno vlogo na področju diagnosticiranja in terapij motenj dihanja v spanju na domu. V sodelovanju s strokovnjaki nudimo podporo s pomočjo najsodobnejših tehnologij.

Inovativne diagnostične rešitve: od prenosnih sistemov za kardiorespiratorno spremljanje do kompleksnih večkanalnih laboratorijskih instrumentov za polisomnografijo.

Naprave s pozitivnim tlakom: od sistemov, ki zagotavljajo stalno raven tlaka, kot sta CPAP in autoCPAP, do naprav, ki delujejo na dveh ravneh tlaka, kot sto prilagodljivi servo-ventilatorji BILEVEL in autoBILEVEL.

Prilagojena storitev spremljanja na domu: za stalno spremljanje ustreznosti bolnikove terapije z uporabo inovativnih platform v spletnem oblaku.
Area Terapeutica